Tee ise: nõudepesuvahend nõudepesumasinasse

Kuna me oleme juba mõnda aega üritanud jälgida, mida me sööme, oleme samamoodi üritanud jälgida, millest koosneb meie kodukeemia. Käsitsi nõude pesemiseks mõeldud vahendi vahetasime tükk maad tagasi ökopoest ostetud nõudepesuvahendi vastu välja, kuna tavapoest ostetud kraamiga nõusid pestes kippus käte nahk nii jubedalt kuivama, et läks lausa lõhki. Nõudepesumasinas pesime aga nõusid ikka tavapoest ostetud kõige odavamate nõudepesutablettidega, kuna ökopoe omade hind oli lihtsalt nii üle mõistuse kallis. Isegi Prismas müüdavate nn roheliste nõudepesutablettide hind tundus liiga kallis ja siis me kasutasimegi kõige-kõige odavamaid nõudepesutablette, mis saada oli. Kuni sattusin ühe retsepti otsa, mis juhendas, kuidas saab ise nõudepesumasina vahendit teha. Ja seda, üllatus-üllatus, toiduainetest. :) Proovisime ise ka selle järgi ja sealt alates pole me enam poest ühtegi nõudepesumasina pesuvahendit ostnud.

Pesuvahendi koostis on lihtne: segada kokku 4 osa söögisoodat, 1 osa sidrunhapet ja 1 osa jodeerimata meresoola (võib olla nii peene kui veidi jämedama teraga). Soovi korral võib tilgutada juurde ka natuke tsitruse eeterlikku õli. See annab hea lõhna ja on ka antibakteriaalsete omadustega. Õli peab aga olema kindlasti 100% looduslik, mitte lisaainetega (seda leiab ökopoodidest, samuti toodab Nurme Seep looduslikke õlisid – nende kodulehelt leiab müügikohad ka). Kokku segatud vahendit tuleks säilitada õhukindlas anumas.

Kui nüüd ühe pesukorra hinnast rääkida, siis kui aus olla, ei ole ma siiamaani suutnud seda välja arvutada (Edit: nüüd lõpuks viitsisin – ühe pesukorra hind tuleb ümmarguselt 1 eurosendi kanti, olenevalt komponentide hinnast). Kindel on aga see, et see on tunduvalt odavam, kui kõige odavamad nõudepesutabletid, mille hind jääb 5 eurosendi kanti. Vahe nende odavate tablettidega on aga see, et nõude pesemiseks ei kasutata midagi mürgist ning kui masin ei peaks suutma nõudelt kõike vahendit maha loputada, ei juhtu mitte midagi. Nõudepesuvahendit läheb umbes 1 teelusikatäis pesukorra kohta. No meie panime tegelikult ühe triiki supilusikatäie suure nõudepesumasina peale. Väikese masina pesukorra jaoks piisab vabalt ühest teelusikatäiest. Üle pingutada ei maksa, kuna siis jääb plastmassist anumatele kerge soodakiht peale.

Kas see nõud puhtaks ka peseb või? Tundub kohati imelik, et sooda, sool ja sidrunhape saavad rasvased nõud puhtaks. Aga saavad. Klaasid on säravad ja läikivad ning rasvakirmet kusagil peal ei ole. Ja puhtad nõud ei krudise käega katsudes imelikult nagu nad seda pärast tabletiga pesemist tegid.

Nüüd tuleb aga selle pesuvahendi suur AGA. Sidrunhappe tõttu muutub see pesuvahend üsna kähku üheks kõvaks tükiks. Meil ei aidanud selle vastu erinevalt sellest algsest retseptist ka eeterliku õli lisamine mitte. Kivistumise vältimiseks on teoreetiliselt mitmeid mooduseid:

  • Lisada pesuvahendi anumasse niiskuse imamiseks riidekotikese (või hoopis näiteks soki) sees natuke riisi. Iseenesest toimib, aga esimese ööpäeva jooksul peab anumat siiski mõned korrad raputama. Samas mul jäi see vahend alguses paariks tunniks niisama õhu kätte seisma. Võib-olla kui kohe õhukindlasse anumasse koos riisiga panna, siis ei lähe üldse tükki.
  • Riisi asemel võiks sobida ka jalanõude ja tehnikaga kaasa tulevad niiskust imavad pakikesed (Silica Gel või mis iganes nende nimi on). Tõenäoliselt töötab samamoodi kui riisiga.
  • Jätta valmissegatud vahend paariks päevaks ilma kaaneta, seda mitu-mitu korda päevas segades. Paari päeva pärast panna see õhukindlasse anumasse. Lõpptulemusena tekib kergelt tükiline mass, kuna õhuniiskuse toimel tõmbub pealt osa klimpi. Päeval võib seda küll pidevalt segada, aga öösel tahaks ikka magada, mitte nõusepesuvahendit segamas käia. Samas see ikkagi töötab, kuna kõik pole üks suur kamakas, vaid seda saab ikkagi lusikaga tõsta. Tükid ei tee mitte midagi, masinas lahustuvad need veega kokku puutudes ilusti ära.
  • Samas võibki teha pisikesed tükikesed, mida on mugav nõudepesumasinasse panna. Selle tegemiseks tuleb pesuvahend jagada näiteks jääkuubiku või kommikarbi kommi vormidesse ja lasta ära kivistuda. Seejärel panna need õhukindlasse anumasse. Tuleb ainult jälgida seda, et ei teeks liiga pakse kuubikuid, kuna need peavad pesuvahendi luugi alla ikka ära ka mahtuma. Toimib. Kõige paremini jääb vahend ühte tükki kuubikukujulistes või ümarates vormides. Meil osad vormid olid piklikud ja alt kitsamad, nende puhul see kitsam osa tuli muu tüki küljest ära. Kivistus see õhu käes umbes kaks ööpäeva, siis olid kuubikud alt ka ilusti kõvad.
  • Osad teevad ka nii, et kokku segatud kuivainetele lisavad natukene vett, et tekiks pastamoodi mass, mille siis panevad jääkuubikuvormidesse kivistuma. Pole ise proovinud, seega ei tea kommenteerida.
vahend

Õhu kätte seisma jäetud vahend ja valmis kraam. Valmis kraamil vasakult: kuubikud, õhu käes seisnud vahend ja riisiga koos.

 

Nõudepesumasinasse lisatakse lisaks pesuvahendile ka loputusvahendit. Ka selle jaoks ei pea poest spetsiaalset keemiat ostma, vaid analoogselt pesuvahendile saab sellegi lahendada toiduainetega. Loputusvahendi anumasse võib valada kas äädikat või kui selle hais liialt vastumeelne on, saab seda asendada ka sidrunhappe lahusega. Sidrunhappe lahuse tegemiseks tuleb ühes liitris vees lahustada ära 150-200 g sidrunhapet ning see lahus valada siis loputusvahendi anumasse. Osad allikad soovitavad loputusvahendi doseerimise regulaatori keerata maksimaalse peale, kuid see on ka minu arvates täiesti katsetamise küsimus.

Kusjuures Maximas müüakse sidrunhapet 500 g pakkidena. :)

1 thoughts on “Tee ise: nõudepesuvahend nõudepesumasinasse

  1. Pingback: Enda tehtud vs poest ostetud nõudepesumasina vahend- üks paras jant | Uus Kogemus

Lisa kommentaar