Kaks kummutit

Kuna meil enam ei ole hiigelsuurt maast laeni kappi, kuhu suurem osa elamist sisse ära mahuks, siis oli meil vaja juurde kohti, kuhu oma kola paigutada. Sattusin kappe ja kummuteid otsides odavate IKEA kummutite otsa. Kuna need on värvimata ja lakkimata, siis mõtlesin need esialgu lihtsalt valgeks peitsida. Siis aga lasid sõbrad oma kummuti hoopis linaõlivahaga üle teha ning sealt tekkis mul mõte ka seda põnevat asja proovida. Seda enam, et tegemist on loodusliku kraamiga. No selge, teeme siis need valge linaõlivahaga hoopis valgeks. Kuni abikaasa arvas, et kummutid võiksid olla hoopis kahevärvilised. Seega valgest peitsist sai hoopis valge ja tammevärvi linaõlivaha.

Lasin siis mehel Majatohtrist tuua valge ja tammevärvi Allbäcki linaõlivaha. Linaõlivaha on selline tore asi, mis koosneb ainult linaõlist, mesilasvahast ja värvilise vaha puhul ka värvipigmentidest. Hind oli küll omajagu krõbe, aga kui arvestada, et seda kulub tõesti imevähe (meie ostetud 2 dl purgiga peaks saama kirjade järgi katta 8 ruutmeetrit pinda), siis pole see nii kallis miskit. Vahatasin kõik kummutidetailid ära ja jätsin paariks päevaks kuivama. Kuna ma tegin seda enne kummutite kokkupanemist, pole mul “enne” pilti näidata, aga ma oletan, et need oleks võinud välja näha üsnagi sarnased sellele kummutile. Vahatamisprotsess ise on võrdlemisi puhas töö. Kuna vaha on oma paksuselt pastalaadne, siis see ei tilgu ka mitte. Lõhnab küll linaõli järgi, aga kuna see pole midagi mürgist, saab vahatamistööd vabalt ka väikelaste läheduses teha. Vaha kandsin kummutidetailidele peale lapiga ning tõesti ainult nii vähe, et puit “ära määritud” sai. Kõik ülejäänud, mis külge ei jäänud, pühkisin veel vahatamata osale. Lasin vahatatud pinnal 15-20 minutit kuivada ja hõõrusin puhtama lapiga veel selle osa maha, mis maha tuli, sellega ühtlasi ka pinda poleerides. Käed olid töö lõpuks muidugi üpris väsinud ja valusad, kuna ma nühkisin lapiga ikka üsna tugevalt. Ja et oma naiselikel oskustel mitte hääbuda lasta, panin kummutid paar päeva hiljem ise kokku ka.

Aga siin see tulemus on. Ma ise olen täitsa rahul. Kuigi tammevärvi vaha tundub minuarust küll palju tumedam. Alguses oli isegi selline tumeda šokolaadi värvi pruun, kuivades tõmbas õnneks veidi heledamaks, aga päris tamme toon see ikkagi ei ole. Ei teagi, kas purgis oli vale tooni vaha või lihtsalt konkreetse puiduga jäi see nii tume. Aga noh, mis seal ikka, sedasi on ka täitsa kobe.

kummutid

3 thoughts on “Kaks kummutit

  1. On jah täitsa pruun. Kuigi kohapeal olev näidis oli küll pigem isegi kollakas kui pruun. Ja netis olev näidis on ka hele. Sellepärast on natuke veider ka, et näidis on üks toon ja reaalsus pole kaugeltki mitte see.

Lisa kommentaar